ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Έχει αναφέρει κάποιος από τους έφηβους ή ενήλικους ασθενείς σας μυϊκή αδυναμία ή ανικανότητα;

Οι χαρακτήρες που εμφανίζονται είναι πραγματικοί ίδιους και έχει ληφθεί η απαιτούμενη συγκατάθεση για τη χρήση των ιστοριών τους από τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Οι φωτογραφίες προορίζονται μόνο για επεξηγηματικούς σκοπούς.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ SMA ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Στην ενηλικίωση ενδέχεται να εμφανιστούν και να διαγνωστούν λιγότερο σοβαρές μορφές της SMA.1,2 Σε σύγκριση με την SMA έναρξης σε παιδιά, η όψιμης έναρξης SMA μπορεί να έχει ηπιότερα συμπτώματα, αλλά εξακολουθεί να είναι προοδευτική. Σε σύγκριση με την SMA στην παιδική ηλικία, η πορεία της SMA στους ενήλικες μπορεί να είναι πιο άσχημη και δύσκολη στην αναγνώριση.3

stethoscope

Γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να αναγνωρίζετε τα κύρια σημεία και συμπτώματα: εάν υποψιάζεστε SMA σε κάποιον από τους ασθενείς σας, παραπέμψτε τον σε έναν ειδικό.

Στην παρακάτω εικόνα, μπορείτε να εξερευνήσετε τα σημεία και τα συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως στα άτομα που ζουν με SMA.

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΝΟΗΣ

ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΥΪΚΟΥ ΤΟΝΟΥ

  • π.χ. δυσκολία ανύψωσης των χεριών πάνω από το κεφάλι

ΣΚΟΛΙΩΣΗ

  • Καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΒΡΑΧΙΟΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ,

  • ειδικά στα ισχία και τους ώμους

ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΥΪΚΟΥ ΤΟΝΟΥ

  • π.χ. δυσκολία στο τρέξιμο ή στο ανέβασμα σκάλας
Περάστε τον δείκτη πάνω από τα hotspot για να μάθετε περισσότερα
Προσαρμογή από Montes J, 20201

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΙΣΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ
ΔΟΜΗΜΕΝΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ:

ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ1,4

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΟΣΤΩΝ1,4

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ1,5

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ1,5

Εάν ο ασθενής σας έχει αναφέρει οποιοδήποτε από τα σημεία και συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω, παραπέμψτε τον σε εξειδικευμένο κέντρο.

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Μάθετε περισσότερα για τη συμμετοχή της Biogen σε σημαντικές εκδηλώσεις στον τομέα της Νευρολογίας.

Εκδηλώσεις

Οι χαρακτήρες που εμφανίζονται είναι πραγματικοί ασθενείς και έχει ληφθεί η απαιτούμενη συγκατάθεση για τη χρήση των ιστοριών τους από τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Οι φωτογραφίες προορίζονται μόνο για επεξηγηματικούς σκοπούς.

Βιβλιογραφικές αναφορές

1. Montes J. Spinal Muscular Atrophy in Adults. [online] [cited 2020 Nov 30]. Available from: URL: https://neuropt.org/docs/degenerative-diseases-sig/spinal-muscular-atrophy-in-adults.pdf?sfvrsn=8d2aae96_2.

2. Juntas Morales R, Pageot N, Taieb G, Camu W. Adult-onset spinal muscular atrophy : An update. Rev Neurol (Paris) 2017;173(5):308-19.

3. Wang CH, Finkel RS, Bertini ES, et al. Consensus statement for standard of care in spinal muscular atrophy. J Child Neurol 2007;22(8):1027-49.

4. Arnold WD, et al. Muscle Nerve. 2015;51(2):157-67.

5. Wijngaarde CA, et al. Orphanet J Rare Dis. 2020;15(1):88.